Vær en inspirerende leder – og skab stærke teams

- af Jonas Dalsgaard, General Manager
Kyocera Document Solutions Nordic

Måske har du hørt om Steve Kerr før, men for de fleste er han nok ikke den første, der dukker op, når man tænker på en dygtig og inspirerende leder. Og det er ærgerligt, for der er faktisk rigtig meget, man kan lære af denne succesfulde NBA-træner, når det kommer til motiverende ledelse.

Steve Kerr er tidligere NBA-spiller og træner for det rekordvindende hold Golden State Warriors, som under ham vandt mesterskabet i både 2015, 2017 og senest i 2018. I 2016 slog de rekorden for flest sejre i en sæson (73). Som aktiv spiller vandt han tre mesterskaber med Chicago Bulls (sammen med blandt andre legendariske Michael Jordan) og to med San Antonio Spurs.

Selvom der umiddelbart er langt fra NBA i USA til erhvervslivet i Norden, så er der dog alligevel nogle vigtige grundprincipper i det at lede et hold til store resultater, gennem opture og nedture, og at kunne navigere sikkert i et stort interessentlandskab med mange påvirkninger udefra. Og her er der virkelig noget at hente fra sportens verden.

Motivér til store resultater

I elitesporten er trænerens adfærd afgørende for at skabe resultater gennem sit mandskab. På samme måde som lederen i erhvervslivet skal performe gennem sit team. Men hvad er det præcis Steve Kerr kan som træner, som gør ham til en inspirerende leder, og som man i erhvervslivet kan lære en hel del af?

Noget af det helt særlige, som Steve Kerr kan, er at motivere sine spillere til at performe bedst muligt – aften efter aften. Han forstår virkelig værdien i at opmuntre og motivere positivt. Han er empatisk, medfølende og styrker sit team.

Når han fx motiverer sin stjernespiller Stephen Curry i en spilsituation er det gennem en blanding af ros, opmuntring og den nødvendige ærlighed, når han siger ting som: ”Min far var min mentor. Han plejede at fortælle mig: Det er meningen, det skal være hårdt!”
(lidt amerikansk tilgang …men empatien og den direkte kommunikation, er ikke til at tage fejl af).

Det er en vigtig egenskab at have som leder – evnen til at kunne motivere og vide, hvornår og hvordan man opmuntrer sine medarbejdere til at performe godt. Det kræver, at du virkelig kender dine medarbejdere og forstår at sætte dig ind i deres tanker og følelser. At du kan sætte dig i deres sted.

En leder med klare værdier

Steve Kerr er en mand, der gør sit forarbejde grundigt. Et par år før han overtog posten hos Golden State Warriors, tog han rundt og snakkede med nogle af de mest respekterede trænere i NBA og lærte fra dem. Han hørte om deres fejl som unge trænere og om, hvordan de blev bedre – både til at lede store stjernespillere med kæmpe egoer, men også hele det store maskineri, der er bag et NBA hold. På samme måde er det afgørende, at du som leder har en god mentor, at du forstår den organisation, du arbejder i og hvilket miljø, du og dine medarbejdere skal performe i. Det er vigtigt at forberede sig grundigt.

Et af de råd han fik var at definere de ti vigtigste kerneværdier for ham som person.

Derefter skulle han koge dem ned til fire værdier, som han skulle prioritere ud fra, hvordan han ville træne sit hold og hvad, der skulle være centralt for teamet. Og ud fra denne øvelse fandt han frem til en ledelsesfilosofi, der er bygget op omkring en klar vision og fire stærke værdier. De fire værdier er:

Glæde

Det handler om at nyde, det man laver. Og så er det vigtigt at have det sjovt, grine og gøre grin med hinanden og generelt skabe en god stemning. Forstå værdien af det du laver, og husk at fejre sejrene sammen. Det er min opfattelse og erfaring, at nordiske ledere forstå denne disciplin rigtigt godt, hvor imod den sydlandske ledelses tilgang kan være mere hierarkisk.

Konkurrence

I sport handler det naturligvis om at vinde, og for at vinde på topniveau skal du være særdeles konkurrencemindet. Det siger sig selv. På arbejdet skal konkurrence naturligvis ikke tage overhånd, men der må godt være konkurrenceelementer og et drive i at performe godt. Men husk altid glæden!

Mindfulness

Mindfulness kan være et stærkt værktøj og en vigtig værdi. Det handler om at finde fokus uden at overfokusere på opgaven. Hvis du tænker for meget over det, du gør, så kan det give bagslag. Vær i nuet.

Medfølelse

Det er hårdt at spille på højeste niveau – der er et kæmpepres både fra fans, medier, holdet og én selv. På samme måde kan der også være forventninger og pres på arbejdspladsen, og det behøver ikke nødvendigvis kun være en dårlig ting. Så længe man tager sig godt af hinanden, og så længe lederen har sympati og empati til overs for medarbejderne. Så kan det faktisk styrke sammenholdet.

Derudover er det vigtig at kende sit team ud og ind: Hvad er styrkerne og svaghederne ved hver enkelte medarbejder og ved det samlede hold (afdeling, team eller virksomhed). Det handler om virkelig at lære sine folk at kende og at kunne sætte sig ind i deres situation. Hvis du ved, hvordan dine medarbejdere fungerer, kan du lede og coache dem til at blive den bedste udgav af sig selv og for holdet.

Styrk dit team til ledelse

Noget af det mest magtfulde, du kan give dit team, er styrken til selv at tage kontrollen og vinde. Selv hvis træneren er ude – f.eks. da Steve Kerr var væk fra trænerbænken i en stor del af 2016 på grund af en rygskade.

Som han forklarer: ”I starten af sæsonen er det trænerens job at udlægge visionen for teamet, men mod slutningen af sæsonen er det spillernes hold. De har vist, at de kan tage ansvar og arbejde sammen som hold. Jeg kalder måske en timeout eller tegner et spil, men i de fleste kampe sætter jeg mig bare tilbage og lader spillerne spille deres spil.”

”Det er min opgave at styrke dem og føre dem på rette spor, så de kan tage ejerskab og lede selv.”          – Steve Kerr

Det citat fortæller en hel del om Steve Kerrs ledelsesstil. Ikke nok med at han skubber spillerne helt frem, han skubber også sig selv langt tilbage og behøver ikke kredit for sin succes. Det er udelukkende spillerne, det handler om, når det går godt. Det er der en del ledere, der kunne lære noget af.

Og det er også kernen i at være en inspirerende leder: En klar vision, stærke værdier og en evne til at styrke teamet til at tage de rette beslutninger!

Scroll to top